Utjecaj promjene izvora svjetlosti na percepciju fotografije voća

Petrić, Korina (2015) Utjecaj promjene izvora svjetlosti na percepciju fotografije voća. Master's thesis - Graduate Programme. Grafički fakultet. [Mentor: Mikota, Miroslav].

[img] PDF
DB469_Petric_Korina.pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB)

Abstract

Tema rada je analiza utjecaja promjene izvora svjetlosti pri kojem se promatra zapis fotografije voća na ljudsku percepciju te fotografije. Fotografija voća je važan dio kako umjetničke fotografije tako i same fotografije hrane koja privlači pažnju kupaca i gledatelja u raznim časopisima, kuharicama i medijskom prostoru te je, samim time, vrlo bitno uvidjeti kako promjena izvora svjetlosti utječe na promatrača. Svjetlost je jedna od mnogobrojnih, ali također i najvažnijih elemenata koji čovjeku, oku, omogućuju stvaranje slike u mozgu te samim time utječe na percepciju. Kada se povežu ova dva područja, dobiva se zanimljivu podlogu za osnovnu ideju ovoga rada u kojem se kroz eksperimentalni dio detaljno analizira ovaj problema. U eksperimentalnom dijelu rada vizualno se, u točno definiranim uvjetima, uz tri standardna izvora svjetla promatraju i uspoređuju fotografije. Ispitanici za istraživanje su nasumično odabrani, različite životne dobi i spola. Za potrebe rada se ciljano snimaju i obrađuju fotografije hrane uz utjecaj na RGB vrijednosti i zadržavanje ikoničnog karaktera slike. Dobiveni rezultati ispitivanja su iskorišteni za dobivanje detaljne analize zadanoga problema. Rezultati rada mogu biti korišteni u području umjetničke fotografije, primijenjene fotografije hrane te pogotovo u području reklamne fotografije.

Item Type: Master's thesis - Graduate Programme
Mentor name: Mikota, Miroslav
Thesis Committee: Žiljak Stanimirović, Ivana and Mikota, Miroslav and Mrvac, Nikola
Defence date: 5 October 2015
Abstract in english: This paper deals with analysis of the impact of the changes of the light source, at which the observed record images of fruit on the human perception and image. Photo of fruit is an important part of art photography and the pictures of food that attracts the attention of buyers and viewers in various magazines, cook-books and media space. That is whay is important to see how the changes of the light source affects the observer. Light is one of many, but also the most important elements that allow human eye to create images of the brain, and therefore influences the perception. When you connect these two areas, it gets interesting background for a basic idea of this paper where the experimental part of the detailed analysis of this problem. In the experimental part of the work visually, in precisely defined conditions, with three standard light sources observed and compared photos. Respondents for the survey are randomly selected, different ages and sexes. For the purpose of the work is targeted capture and edit images with the food effect on the RGB values and keeping the iconic character of the image. The obtained test results are used to obtain a detailed analysis of the given problem. Results of the work can be used in the field of art photography, applied photography of food and especially in the field of advertising photography.
Uncontrolled Keywords: fotografija, fotografija voća, percepcija, svjetlost, RGB
Keywords in english: photos, photos of fruits, perception, light, RGB
Subjects: TECHNICAL SCIENCES > Graphic Technology
Institution: Grafički fakultet
City: Zagreb
Number of Pages: 45
Callnumber: mik 2015 pet
Inventory number: DB469
Depositing User: Elizabeta Rybak Budić
Status: Unpublished
Date Deposited: 15 Oct 2015 13:30
Last Modified: 15 Oct 2015 13:30
URI: http://eprints.grf.unizg.hr/id/eprint/2385

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year