Grafičke poruke socijalnog sadržaja

Štrbić, Ivana (2008) Grafičke poruke socijalnog sadržaja. Diploma work - Pre-Bologna programme. Grafički fakultet. [Mentor: Pibernik, Jesenka].

[img] PDF
D602_Štrbić_Ivana.pdf
Restricted to Registered users only

Download (45MB)

Abstract

Dizajneri stvaraju slike kako bi prezentirali ideje koje klijenti žele prenijeti. Slike mogu biti nevjerojatno snažno i nesvladivo sredstvo za komunikaciju, opisujući ne samo informacije nego i raspoloženja i emocije. Slike mogu prenositi cijelu informaciju, ali u nekim slučajevima dizajneri se oslanjaju na riječi kako bi prenijeli poruku koristeći ih drukčije nego što ih koriste pisci. Dizajneru je izgled riječi jednako važan kao i njihovo značenje. U vizualnoj komunikaciji često se kombinira slika i tekst kako bi prenijela poruku primatelju. Dizajneri istražuju kreativne mogućnosti predočene riječima (tipografijom) i slikama (fotografija, ilustracija i „lijepa umjetnost”). Zadaća je dizajnera ne samo stvarati tipografiju i sliku nego i uspostaviti najbolji odnos među njima.

Item Type: Diploma work - Pre-Bologna programme
Mentor name: Pibernik, Jesenka
Defence date: 2008
Abstract in english: Tema ovog rada je socijalno i politički osvješten grafički dizajn u posljednjih četrdesetak godina. Prikazuje grafički dizajn kao moćan alat u vjećnoj borbi za moć i pravlast, u svim segmentima društva. U toj borbi, grafički dizajn je u službi dvaju opozicijskih strana: 1.službene: vlasti, političara, velikih korporacija, koji u toj borbi za moć ne biraju način i sredstva; 2.neslužbene: običnih ljudi, aktivista, koji sudjeluju u borbi za ljudska prava i protive se svakom obliku ograničavanja ljudske slobode.
Uncontrolled Keywords: propaganda, grafička propaganda, nacionalna politika, socijalna osvještenost, ljudska prava, zeleni planet, socijalni sadržaj
Subjects: TECHNICAL SCIENCES > Graphic Technology
Institution: Grafički fakultet
City: Zagreb
Number of Pages: 64
Callnumber: pib 2008 štr
Inventory number: D602
Status: Unpublished
Date Deposited: 15 Nov 2013 21:32
Last Modified: 21 May 2014 13:26
URI: http://eprints.grf.unizg.hr/id/eprint/561

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year