Kolorimetrija u novinskom tisku

Bak, Ivana (2009) Kolorimetrija u novinskom tisku. Diploma work - Pre-Bologna programme. Grafički fakultet. [Mentor: Zjakić, Igor].

[img] PDF
D731_Bak_Ivana.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)

Abstract

Novine su još uvijek jedan od najvažnijih masovnih medija i zbog toga se sve više pažnje posvećuje kvaliteti novinskog tiska. Novinski tisak definiran je međunarodnim preporukama čije parametre za vrijeme tiska je potrebno zadovoljiti kako bi kvaliteta tiska bila unutar prihvatljivih granica. U ovom diplomskom radu istraživan je utjecaj integralne gustoće obojenja i sivog balansa na kvalitetu otiska. Mjerenja su obavljena spektrofotometrijski, mjerene su CIE L*a*b* vrijednosti sivog balansa, magente, žute i zelene te integralne gustoće obojenja magente, žute i crne na novinama "Jutarnji list". Također su objašnjeni glavni uređaji na novinskim rotacijama te stripovi za kontrolu kvalitete tiska.

Item Type: Diploma work - Pre-Bologna programme
Mentor name: Zjakić, Igor
Defence date: 2009
Abstract in english: Novine su još uvijek jedan od najvažnijih masovnih medija i zbog toga se sve više pažnje posvećuje kvaliteti novinskog tiska. Novinski tisak definiran je međunarodnim preporukama čije parametre za vrijeme tiska je potrebno zadovoljiti kako bi kvaliteta tiska bila unutar prihvatljivih granica. U ovom diplomskom radu istraživan je utjecaj integralne gustoće obojenja i sivog balansa na kvalitetu otiska. Mjerenja su obavljena spektrofotometrijski, mjerene su CIE L*a*b* vrijednosti sivog balansa, magente, žute i zelene te integralne gustoće obojenja magente, žute i crne na novinama "Jutarnji list". Također su objašnjeni glavni uređaji na novinskim rotacijama te stripovi za kontrolu kvalitete tiska.
Uncontrolled Keywords: novinske rotacije, aparativno upravljanje tiskom, kontrola kvalitete, novinski tisak, kolorimetrija
Subjects: TECHNICAL SCIENCES > Graphic Technology
Institution: Grafički fakultet
City: Zagreb
Number of Pages: 44
Callnumber: zja 2009 bak
Inventory number: D731
Status: Unpublished
Date Deposited: 15 Nov 2013 21:35
Last Modified: 20 May 2014 09:35
URI: http://eprints.grf.unizg.hr/id/eprint/691

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year