Energija i ekologija

Matak, Ante (2009) Energija i ekologija. Baccalaureus work - Undergraduate programme. Grafički fakultet. [Mentor: Bolanča, Zdenka].

[img] PDF
Z2_Matak_Ante.pdf
Restricted to Registered users only

Download (446kB)

Abstract

Život na Zemlji nastao je i opstao milijunima godina zahvaljujući povoljnim klimatskim prilikama. Klima se može promatrati kao obnovljivi resurs kojemu je energetska komponenta energija sunca, a materijalna komponenta su oceani kao rezervoari za vodu. Energija sunca potiče kruženje vode na Zemlji i time omogućava život. Tamo gdje nema vode nema ni kvalitetnog života, npr. u pustinjama. Klimatske promjene na zemlji dostigle su takav nivo da možemo govoriti o klimatskoj krizi. Vizija izlaska iz te krize je vrlo jasna i to je povratak na manje štetne izvore energije. Međutim, lobiji koji zagovaraju daljnju upotrebu fosilnih goriva i nuklearne energije daleko su premoćni na tržištu energije i trenutno nema nikakvih naznaka usporavanja potrošnje "prljavih" izvora energije. Takav pristup mogao bi u budućnosti znatno promijeniti klimu, a time bi život klimatski osjetljivih biljaka i životinja bio ugrožen. Budući da sve vrste žive u prirodnoj ravnoteži to bi utjecalo na cijeli biološki sustav Zemlje. Da bi se izbjegla takva budućnost Zemlje, neke države počele su poticati programe štednje energije i prelazak na "čiste" izvore energije. Globalno gledano za sada nema velikog napretka u tome jer je količina energije dobivena na taj način zanemariva prema energiji dobivenoj od fosilnih goriva i nuklearnih elektrana.

Item Type: Baccalaureus work - Undergraduate programme
Mentor name: Bolanča, Zdenka
Defence date: 2009
Uncontrolled Keywords: ekologija , neobnovljivi izvori energije , obnovljivi izvori energije , procesi pretvorbe energije i onečišćenje okoliša
Subjects: TECHNICAL SCIENCES > Graphic Technology
Institution: Grafički fakultet
City: Zagreb
Number of Pages: 29
Callnumber: bolz 2009 mat
Inventory number: Z2
Status: Unpublished
Date Deposited: 15 Nov 2013 21:41
Last Modified: 21 May 2014 09:11
URI: http://eprints.grf.unizg.hr/id/eprint/995

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year