Fotografija 20. stoljeća

Ćosić, Marija (2012) Fotografija 20. stoljeća. Master's thesis - Graduate Programme. Grafički fakultet. [Mentor: Mikota, Miroslav].

[img] PDF
DB173_Ćosić_Marija.pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB)

Abstract

U svakidašnjem životu fotografija ima golemu ulogu. Nema društvene djelatnosti koja se njome ne koristi na ovaj ili onaj način. Ona je postala važna kako u znanosti, tako i u industriji. Na njezinim osnovama počivaju masovni mediji, film, televizija... Prisutna je na stranicama mnogobrojnih novina i revija. Toliko je ugrađena u društveni život da je od silnog gledanja gotovo i ne vidimo. Posebna je po tome što je jednako prihvaćaju svi društveni slojevi. Međutim, nije uvijek bila prihvaćena, niti su je smatrali dostojnom umjetnosti. Njen put u društvo i prihvaćanje od strane običnih amatera, ali i umjetnika kao i kritičara prikazano je u ovom diplomskom radu. Uspon fotografije u sve dijelove ljudskog života prikazano je kronološki, u razdobljima od deset godina. Većina umjetnika se ne može strogo svrstati u tih deset godina jer se fotografijom konstantno bave duži vremenski period. Politički i kulturni problemi, ali i osobnosti određenog perioda djeluju na umjetnost. Razdoblje od 1900. -2000. puno je promjena u društvu i politici, a sve one odrazile su se na fotografiju. Time se fotografija mijenjala i oplemenjivala. Dvadeseto stoljeće je dalo i mnogo vrsnih umjetnika fotografa. Neki su željeli prikazati stvarnost, neki je izmijeniti pomoću fotoaparata, a neki preko nje izraziti emocije. Svi oni ostavili su svoj trag i zbog njih je fotografija danas to što je, raznolik i moćan medij, umjetnost.

Item Type: Master's thesis - Graduate Programme
Mentor name: Mikota, Miroslav
Defence date: 21 September 2012
Abstract in english: From science to industry, in every public service, photography plays an important role. Mass media, film, television, thousands of newspapers and magazines could not do without it. Photography is nowdays present in all layers of society but in the past it was looked upon as unworthly to be valued as art. In this paper is described path to success that had to cross it to be accepted and appreciated by amateurs, artists and also critics. The introduction of photography in every walk of life is presented chronologically throught decades. Although the great majority of photographers had been into photography much longer than that. Political and cultural issues, together with characteristics of a certain period leave their mark on art. Every single change in society afects the themes and forms of an artistic expression. The ones that happend in the 20 th century made photography change and improve. 20 th century gave a great number of first – class photographers. Some of them tried to present reality through photography, some tried to change it, and some of them used it to express emotions. Every one of them left their legacy and made photography a versatile and powerful media, an art.
Uncontrolled Keywords: Fotografija, fotografi, umjetnost
Keywords in english: Photography, photographers, art
Subjects: TECHNICAL SCIENCES > Graphic Technology
Institution: Grafički fakultet
City: Zagreb
Number of Pages: 58
Callnumber: mik 2012 ćos
Inventory number: DB173
Status: Unpublished
Date Deposited: 15 Nov 2013 21:41
Last Modified: 24 Apr 2014 12:08
URI: http://eprints.grf.unizg.hr/id/eprint/982

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year